вторник, 3 юни 2008 г.

Успех, момичета!

Вече няколко месеца пет девойки от Средногорието радват почитателите на модерните танци в региона с уменията си на сцената. Последната им изява бе по време на Влайкови дни 2008 като част от концерта на СОУ „Саво Савов”, когато 17-годишните момичета отново обраха овациите на публиката и затвърдиха добрите впечатления от предишни участия. И тъй като в региона подобен състав през последните години определено липсваше, решихме да съберем малко повече информация около музикалните таланти.

Всъщност квинтетът в състав Цветомира Делева, Анна Велина, Лина Нгуен, Нонка Тодорова и Силвия Дамяновска бил създаден като част от училищно представление в края на 2007 г., но постепенно девойките решили да продължат да развиват танцовите си способности. Техен хореограф станал местния сенсей Ресми Бобев от клуба по източни бойни изкуства „Френдшип”, който заедно с тийнейджърките разработил и първия танц на формацията. Неговото участие в проекта съвсем не е случайно – само допреди година в КИБИ „Френдшип” се подвизаваше Цветомира Делева, която сред множеството си отличия завоюва и брозов медал на световното първенство в Германия през 2005 г.


Както всяко начало, и това се оказало трудно – девойките репетирали цели два месеца преди да представят танца върху песента White Horse на Wonderland. В крайна сметка първото му изпълнение пред публика предизвикало истински фурор. „Това, заедно с любовта ни към музиката и танците, ни накара да продължим да се занимаваме в тази насока” – спомня си Лина, а Анна допълва: „Вече бяхме добили известна увереност и решихме да разработим втория си танц сами”. Оттук нататък следват усилени репетиции и резултатите не закъсняват.


Показателен за прогреса е фактът, че средногорските момичета научили танца към песента Low за двойно по-кратък период от време – макар да го определят като по-сложен. Именно с него те се представиха и на тазгодишните Влайкови дни, а съдейки по успеха му, най-вероятно често ще го виждаме по различни мероприятия. Именно това е и най-голямото желание на тийнейджърките за момента – да получават редовен шанс за изява пред публика. „За съжаление в нашия регион има малко прояви, в които подобен тип музика може да се впише удачно, но въпреки това се надяваме да продължим доброто начало” – споделя Лина.


Разбира се, амбициите на талантливите момичета не свършват дотук. Те силно се надяват да намерят спонсор, с чиято помощ да си набавят облекло, екипировка и всичко останало за добро и ефектно танцово изпълнение. Вече разучават и трети танц, а и по думите им с радост ще приемат в редиците си всеки, който е поне толкова запален по денс-музиката и танците, колкото тях. В крайна сметка петте средногорски девойки мечтаят и за още по-голяма сцена, но са напълно наясно – за да стигнат до нея ще трябва да минат през множество малки такива.

Няма коментари: