понеделник, 2 юни 2008 г.

Баскет - добра игра в Пловдив, чакаме турнира в Златица

Първо участие на зоналните първенства по мини-баскетбол записаха момичетата от златишкия спортен клуб “Стоян Николов”, Възпитаничките на треньорката Мария Кърджилова досега не бяха успявали да преодолеят междуобластните кръгове, но този сезон се класираха втори след срещите есента и заслужиха място в следващия етап.

Надпреварата в нашата зона се проведе на 30 и 31 май в Пловдив, а конкуренцията бе повече от впечатляваща – два състава от града-домакин плюс представители на Варна. “В тази компания трудно можехме да мечтаем за класиране напред” – сподели Мария Кърджилова след завръщането от града под тепетата – “Все пак Златица е далеч по-малък град. Ние например набираме състезателки от едно училище, клубовете от Пловдив и Варна черпят ресурс от десетки такива”. Още повече, по думите на наставничката противниковите отбори категорично превъзхождали нашите момичета и физически.


При това положение съвсем не е изненадващ факта, че средногорският състав е записал три загуби в срещите си. Срещу “Черно море – Одесос” (Варна) златичанки паднали с 29:66; в мача с “Марица – Кършияка” (Пловдив) резултатът бил 26:58, а срещата с другия състав от града-домакин – “Академик”, завършила 28:50. В щаба на местния тим обаче са напълно доволни от представянето – въпреки разликата в класите, нашите баскетболистки дали всичко от себе си и показали стабилна игра, донякъде изненадващо за съперниците. В крайна сметка за финалите на републиканското първенство се класирали “Академик” (Пловдив) и “Черно море – Одесос”.


Добрата игра на представителките на СК “Стоян Николов” не останала незабелязана и от треньорите на останалите състави. След края на срещите от щаба на победителя в зоната - “Академик” – проявили интерес към три състезателки от нашия тим: Христина Белишка, Миглена Пенкова и Елица Генова. В крайна сметка от пловдивския тим обещали да се свържат с родителите на въпросните момичета и да проучат възможността за тяхното привличане.


Самото участие в състезанието за СЛ “Стоян Николов” отново станало възможно благодарение на подкрепата, оказана от фирмата на семейство Златанови. През последната година златишките строителни предприемачи се превърнаха в баскетболни меценати и редовно се оказват ключовия фактор, който накланя везните в полза на участието в даден турнир. След като в началото на сезона семейство Златанови поръчаха чисто нови екипи на малките баскетболистки, впоследствие те превозваха безвъзмездно местните таланти за всяко тяхно участие – както се е случило и този уикенд.


В момента най-честото пожелание към златишкия отбор по мини-баскетбол е градацията в класиранията да продължи и през следващия сезон – тоест тогава те за първи път да се класират на финалите. Иначе от клуба се готвят за ежегодния турнир “Герго Попов”, който ще се проведе идната събота - 7 юни, в спортната зала на СОУ “Св. Паисий Хилендарски”. Освен тима на домакините в него ще участват “Балкан” (Ботевград), “Ибър” (с. Радуил), както и състав от Пирдоп. В края на август пък Мария Кърджилова ще води отбора на международен турнир в Приморско, където за втора година ще се организира надпревара с баскетболни състави от Норвегия, Русия, Естония, Беларус, Молдова, Литва и Латвия.

Няма коментари: