понеделник, 23 юни 2008 г.

Бронз за "Средногорски атлет" на републиканското

Вече от няколко седмици в София се провеждат стартовете от тазгодишното държавно първенство по лека атлетика. И този път, макар и в камерен състав, тимът на “Средногорски атлет” записа участие в надпреварата. Само двама от трениращите в Пирдоп състезатели пътуваха с треньорите Николай и Ваньо Масларски към столицата, а представянето им бе според предварителните очаквания – добро.

Първи бе Любчо Дишлянов, който в края на месец май участва в борбата за разпределение на медалите при 14-годишните. На 800 м. гладко бягане той финишира осми, а в състезанието на 3 000 м. отново влезе в десетката със седми резултат. И двете класирания са повече от успешни за младия талант, особено като се вземат предвид високото ниво на конкуренцията и фактът, че Любчо тренира лека атлетика едва от началото на 2008 година.

Големи надежди се възлагаха и на Мустафа Ариф, който също постигна забележителни показатели по време на тренировъчния процес. За съжаление обаче младежът перманентно бе преследван от малшанс и пропусна редица състезания поради здравословни проблеми. След като претърпя и операция, възстановяването му бе по-бавно от очакваното. Така, освен че не успя да участва и в държавното първенство на открито, Мустафа е на крачка и от прекратяване на лекоатлетическата си кариера.

На 7 и 8 юни пък бяха стартовете при лекоатлетите старша възраст, където бе и вездесъщата Мария Христова. В надпреварата по многобой тя и този път бе на високо ниво, но не успя да се нареди на почетната стълбичка и остана четвърта. Мария също не допусна изненади и взе максимума от коронните си дисциплини, заемайки първото място в тласкането на гюлле и второто в хвърлянето на копие.

Двамата средногорци участваха и в състезанията при младшата възраст, провели се през отминалия уикенд. На 2 000 м. бягане с препятствия Любчо Дишлянов повтори класирането си от предишните надбягвания и финишира осми. Мария Христова пък отново се изяви като многобойка и този път успя да заслужи медал, класирайки се трета. По пътя към бронзовия медал тя категорично спечели на гюлле и копие и затвърди хегемонията си в тези дисциплини.

Що се отнася до клиширания въпрос “Успешно ли бе представянето ни?”, наставникът на средногорските атлети Ваньо Малсарски отговори лаконично – “Да, предвид условията, при които тренираме.” По думите му не можем да изискваме твърде много от състезатели, които на практика тренират с подръчни материали и едва на големия форум стъпват на нормална настилка, хващат модерно копие, дори прескачат истински препятствия. В такива условия би трябвало да ни стига и това, че Пирдоп продължава да поддържа свой състав по лека атлетика и почти от всяко състезание се връща с медалист.

Няма коментари: