неделя, 29 юни 2008 г.

Четири от младите златишки борци - вече в елитни клубове!

Сезонът за отбора по борба към спортен клуб “Стоян Николов” – Златица завърши с още една добра новина. След като преди седмици ежегодният турнир в чест на патрона на клуба донесе множество титли на средногорските борци, четирима от местните шампиони вече ще продължат кариерата си в по-големи клубове.

Особено голямо е постижението на републиканския шампион Йото Христов (на снимката), както и на Ганчо Атанасов, който е бронзов медалист от държавното първенство. От следващия сезон двамата пак ще са съотборници, но в състава с най-добра спортна база в България към момента – “Рилски спортист” (Самоков). Според треньора на златишките борци Иван Нешковa това е уникален шанс за двамата, с който те вече могат да мечтаят за още по-големи титли. По негови думи Самоков е най-доброто място за борба, като достатъчно показателен е факта, че именно там в момента се подготвя за олимпиадата в Пекин националният ни отбор.

Не по-малко добра е новината за преминаването на Станислав Здравков, който от есента преминава в редиците на елитния столичен клуб “ЦСКА”. Васил Василев пък ще защитава цветовете на “Славия Литекс”. Към него “армейците” също са проявявали интерес, но Васил е предпочел намиращата се по-близо до неговото училище база на “Славия”.

Разбира се, не може да става въпрос за каквито и да е трансферни суми. Въпреки това от “Рилски спортист” и “ЦСКА” са обещали на Иван Нешков всяка година да прехвърлят на СК “Стоян Николов” по 100 т. от ДАМС за всяко от момчетата. Въпросните точки се изчисляват на база представянето на борците по различните надпревари, като в края на годината се заплащат от отчисления от тиражите на Тото 2. Също така, от самоковския клуб са поели и ангажимента да закупят чисто нов тепих, с който да оборудват златишката зала.

Така в Златица са изключително щастливи от шанса, сполетял най-талантливите млади борци в града. Техният успех вече е донесъл очаквания ефект и сред връстниците им, като само за последните седмици са се записали за тренировки още дузина желаещи да тръгнат по техните стъпки. Сега в клуба очакват международният турнир “Георги Райков”, който ще е на 1 и 2 август в Копривщица. Това ще е и последното състезание с цветовете на златишкия клуб за Йото Христов, Ганчо Атанасов, Станислав Здравков и Васил Василев – преди да продължат да прославят родния си град на по-високо ниво.

Няма коментари: