неделя, 29 юни 2008 г.

Средногорци - пети на турнира на "Норддойче Афинери" в Германия

Добра игра и много емоции – така ще запомнят средногорските представители своето първо участие в работническия турнир по футбол на малки вратички, организиран от “Норддойче Афинери”. Немският промишлен концерн покани за надпреварата и служители от новопридобитите след купуването на “Кумерио” заводи. Така, заедно с общо 20 състава от различни поделения на предприятието в Германия, в турнира се включиха и работници от заводите в Пирдоп, както и Авелино, Италия.

Със задачата да селектира десетте най-добри футболисти сред работещите в медодобивния комбинат край Пирдоп бе натоварен Маньо Чолаков, супервайзър “Парокотелно отделение”. Ръководител на групата пък бил Георги Стефанов от отдел “Логистика”. Средногорци отлетели към Хамбург на 20 юни, а на летището в немския град ги посрещнал представител на “Норддойче Афинери”. Оттам нататък всичко минало под прословутата за германския народ перфектна организация. Местните служители били настанени заедно с италианските си колеги в малкото градче Асендорф, а самите срещи се изиграли в намиращият се наблизо Ханстед.

За изненада на нашия състав, правилата до голяма степен се различавали от стандартните за футбола на малки вратички. Първо, теренът бил по-голям от очакваното – играело се на половин футболно игрище, а вратите били с дължина около 4 метра – вместо традиционните такива, които са с хандбални размери. Срещите пък били с продължителност 15 мин.

При официалното откриване на турнира организаторите поздравили своите гости от България и на родния им език. Средногорци пък от своя страна започнали по блестящ начин надпреварата в своята група, като в първите четири срещи записали три победи и едно равенство и не допуснали нито един гол. Последният мач бил срещу състав, който бил със същия точков актив, но далеч по-лоша голова разлика. По този начин дори и равенството щяло да класира българите напред. Те обаче не успели да удържат натиска и загубили с 0:2, след като реферът отменил и напълно редовен гол в наша полза.

В крайна сметка турнирът бил спечелен от другите гости на страната – служителите от завода в град Авелино. Средногорци се наредили пети в крайното класиране, а с най-много голове в родния състав се отличил Панчо Караиванов с четири попадения. “Представянето ни като цяло е добро, но съжаляваме за пропуснатия шанс да продължим напред след групите и да се борим за медали” – така обобщи впечатленията си Маньо Чолаков след завръщането на българска земя.

Футболните емоции за нашата група в Германия не се изчерпали само с участието в работническия турнир. По това време Европейското първенство бе в разгара си – нещо, което си личало почти на всеки ъгъл в Хамбург. Също така, докато в Средногорието течеше тридневния мото-събор, Хамбург също домакинствал на подобно събитие, но с далеч по-внушителни размери. Става въпрос за ежегодната среща на почитателите на моторите “Харли Дейвидсън”, като общо над 60 000 мотора от популярната марка озвучавали улиците на немския град.

Няма коментари: