неделя, 13 април 2008 г.

Амбициозен проект на Първа ловна дружинка - Пирдоп

Мащабен проект се готви да реализира Първа ловна дружинка - гр. Пирдоп. Инвестицията, която ще бъде реализирана основно със собствени средства, включва основен ремонт на ловна хижа “Артьовица”, както и изграждане на база за интензивно отглеждане на дивеч в близост до нея.

Повече подробности около проекта даде секретарят на “горната” дружинка Тодор Велчев. Пред в. “Регион” той разясни, че основен спонсор ще бъде председателят й Валентин Атанасов, а останалите около 50 члена също ще съберат известна сума. Средногорските авджии са срещнали разбиране и от кмета на Община Пирдоп г-жа Антоанета Илиева, която също е запален ловец. С всички сили по идеята работи и общинският съветник Лало Джуров, а в близките седмици се очаква да бъде гласувано отдаването под наем на 25 дка общинска гора, която ще бъде стопанисвана от дружинката.

Конкретните мерки включват подмяна на дограмата на хижата и монтиране на алуминиева такава, както и изграждане на парна инсталация за отопление. С особено значение за лова в региона ще бъде отглеждането на дивеч, с което средногоци се надяват да увеличат популацията на основните животински видове в нашия регион. Първоначално те ще започнат развъждане основно на диви свине, а впоследствие ще започнат отглеждане и на други животни.

Това е поредната хубава инициатива на ловно-рибарско сдружение “Средногорие”, където членува и пирдопската Първа ловна дружинка. През последните години местното ЛРС неизменно е сред най-добрите в страната що се отнася до грижа и стопанисване на поверените му терени и хижи. Пирдопските ловци планират да завършат всички мерки по проекта още през лятото, за да могат наесен да стартират новия ловен сезон с обновена хижа и новоизградена база за отглеждане на дивеч.

Няма коментари: