сряда, 2 април 2008 г.

Кирил Каменов - как се става шампион по канадска борба

Кирил Каменов е на 16 години, от град Пирдоп. Учи в местното СОУ “Сава Савов” и като голяма част от младежите в региона често посещава градската фитнес зала. Причината да ви запозная с талантливия младеж е неговият бърз и сензационен успех в един нов за региона спорт – канадска борба. Без някаква по-особена подготовка Кирил стана републикански шампион, а в скоро време заедно с баща си смята да регистрира клуб и да постави началото на историята на този спорт в Средногорието.

Още като дете Кирил започва да тренира класическа борба при легендарния местен треньор Иван Минкин. Показва, че има бъдеще, но за нещастие чупи китката на лявата си ръка и е принуден да спре тренировките. Впоследствие редовно поддържа добра спортна форма с фитнес, а преди около половин година решава да се пробва в изпитанието, наречено канадска борба.

Към този спорт го насочва баща му, Иван Каменов, който в момента изпълнява ролята и на мениджър, и на личен треньор. “Пробвахме се няколко пъти на шега и той взе, че ме би - а аз съм около 120 кг.” – с усмивка споделя бащата. Кирил решава да се запише на републиканското първенство, провело се в началото на август в Банско. Там без почти никаква подготовка успява да се нареди в челото на класирането. На лява ръка стига финал, но остава на второ място. На дясна ръка пък е безапелационен и “финишира” като шампион на страната. Радостта от победата е почти толкова голяма, колкото и изненадата у останалите участници в категорията – все пак напълно непознат за тях състезател ги побеждава по напълно категоричен начин.

На въпросното състезание Кирил се състезава от името на благоевградския клуб “Армспорт” поради познанството му с неговия президент. За съжаление разстоянието между Благоевград и Пирдоп е твърде голямо, затова пирдопският младеж започва тренировки в софийския “Витоша”. Под крилото си го взима лично Христо Дараджанов – вицеевропейски шампион, международен съдия и един от най-влиятелните хора в родната федерация. Разбира се, Кирил е включен и в националния отбор на страната, където се подготвя с най-добрите в този спорт.

Именно като част от представителния тим на България, пирдопчанинът взел участие и на световното първенство по канадска борба. По съвпадение за първи път негов домакин е нашата страна – срещите били в началото на месеца във Велико Търново. Участвали над 800 състезатели от цял свят, а разноските за нашето момче поели от “Челопеч Майнинг”. За съжаление Кирил изтеглил тежък жребий – още в началните групи се паднал с далеч по-силни противници и не успял да стигне до борбата за медалите. Това обаче не го отчаяло – все пак той тренирал целенасочено само от няколко месеца.

Световното първенство все пак дошло да покаже, че малко остава на средногорското момче да мери сили с най-добрите. Бащата Иван Каменов с още по-голям хъс прегърнал амбицията на сина си и закупил специална машина за тренировки, оригинална маса за игра, както и множество други пособия за тренировки. Конкретно тренировъчната машина е единствената по рода си в България – поръчват я от Полша по каталог. Така Кирил изгражда солидна тренировъчна база в дома си и в момента прекарва цялото си свободно време в нея. Изградил си е специален хранителен режим и го спазва стриктно, посещава и софийските зали за да научи техниката на играта от тамошните треньори. Двамата с баща му са решили да регистрират пирдопски клуб по канадска борба и на следващото състезание да се явят от негово име. Вече дори са намерили още 3-4 момчета, желаещи да започнат тренировки, и така до няколко месеца Средногорието ще има още един спортен клуб.

Следващата голяма цел е европейското първенство в края на април, което ще бъде в Норвегия. След това пък отново идва републиканската надпревара. Кирил и баща му са убедени, че след солидното трениране, което предвиждат през зимата, напролет ще се върнат с медали от скандинавската страна. Всъщност нещо, което повечето българи може би не знаят, е че в канадската борба нашата страна е една от най-добрите в световен мащаб. Единственият град с трима световни шампиони на Земята е Горна Оряховица, а към момента България е сред трите най-добри страни в този спорт.

Кирил твърдо е решил да не изоставя таланта си. Нещо повече, двамата с баща му ще се опитат да популяризират допълнително силовият спорт в региона и да попълнят редиците на спортния клуб – както с момчета, така и с момичета. Да, с момичета. Оказва се, че и те имат място в това наглед чисто мъжко занимание. Дори научавам, че световен шампион в момента е българката Вероника Бонкова, а нерядко се случва жена да “удари в масата” мъж.

Пирдопският младеж все пак не забравя и уроците и осъзнава, че спортът е само допълнение към тях. Споделя, че от канадска борба можеш да се прехранваш само ако поддържаш топ ниво и винаги си сред световните призьори. В очите на Кирил се чете увереност, че някой ден и това ще стане. Всъщност, с подобен старт на кариерата, не е толкова трудно да си го представи.

Няма коментари: