неделя, 20 април 2008 г.

Ицо Геров - вече и в националния рали шампионат!

След неколкогодишно отсъствие многократният републикански шампион по картинг (и мой съученик от гимназията) Христо Геров отново се завърна на пистата. Този път обаче 22-годишният пирдопчанин ще участва в националния рали шампионат, където емоциите са далеч по-големи. Първият кръг от надпреварата вече се проведе, а в него абсолютният дебютант от Средногорието финиширал 4-и в своя клас и 19-и в генералното класиране от общо 40 състезателя.

Пред в. “Регион” Ицо сподели, че участието му в рали шампионата е благодарение на републиканския шампион Радослав Козлеков. Известният състезател повярвал в способностите на младия пирдопски пилот и му осигурил необходимия за участие автомобил. “Колата е “Рено Клио” и не е от най-мощните, но то по принцип така се почва – от по-ниските класове. Сега съм в N3, което означава до 2000 куб.” – разказва младежът и добавя – “Това е много скъп спорт, затова е важно да имаш стабилен спонсор. Аз съм още малко в процес на доказване, но се надявам, ако всичко върви наред, в близко бъдеще да бъда забелязан”.

Относно първия кръг от рали шампионата, Христо казва, че до последно не е бил сигурен в участието си. Негов навигатор е бил варненецът Марин Костадинов, който по думите на Ицо е един от най-добрите в страната. Пирдопчанинът за първи път участвал в подобно състезание, но все пак допуснал само две пилотски грешки. Едната от тях обаче го забавила значително – цели три минути, след като при един от завоите изгубил контрол над колата си и тя “излетяла” от пътя. Все пак четвъртото място звучи повече от обещаващо за един дебютант.

В програмата на шампионата следва рали “Вида”, което ще бъде между 2 и 4 май край Видин. Относно целите за сезона, младежът е стъпил здраво на земята и не си е поставил крайно високи такива. “Тази година ще се боря да завърша в колкото се може повече ралита, и най-вече да трупам опит” – споделя Христо. В по-дългосрочен план обаче той искрено вярва, че ще успее да постигне и по-големи успехи в този спорт. Също така ще се старае да настигне, поне по участия, баща си – многократния републикански шампион Илия Геров.

Няма коментари: