вторник, 29 април 2008 г.

Трима златичани ще покоряват вр. Кауфман (7,134 м)

Трима от най-добрите планински спасители в Средногорието се подготвят за най-голямото предизвикателство в своята кариера на алпинисти. Златичаните Йордан Шопов и Георги и Николай Серафимови ще атакуват в края на месец юли третия по височина връх в света – Кауфман. Заедно с тях към намиращото се в казахстанската планина Памир възвишение ще пътуват и трима алпинисти от Ловеч.

Върхът, набелязан за покоряване от планинарите, е известен още под името Ленин. Наименованието му е променено след разпада на съветския съюз в началото на 90-те години, но пък височината му си остава същата – 7 134 м. Георги Серафимов сподели, че причините да се спрат именно на него са няколко. На първо място, той е финансово най-достъпен в сравнение с конкурентите си по височина. Голямо влияние обаче са оказали и разказите на алпиниста Пейо Яворов от Карлово, който вече е покорил хилядника и немалко е разказвал за това си приключение на своите средногорски приятели.

“Общо не повече от 40 българи си успявали да изкачат този връх” – разказва Георги и добавя – “Заминаваме на 20 юли, тъй като това е най-подходящото време от годината за катерене в тези географски ширини. Тогава и времето е най-стабилно”. Това в планински условия обаче си е по-скоро пожелание, отколкото правило. Всъщност колкото и добър алпинист да си, необходима е и известна доза късмет, свързана с подходящите климатични условия. Местните алпинисти ще бъдат допълнително затруднени и от намиращата се наблизо пустиня Гоби, откъдето духат силни ветрове.

Йордан, Георги и Николай ще започнат пътешествието си от гр. Ош, който е втори по големина в Киргизстан. Оттам със специално пригоден автобус те ще пропътуват около 300 км. до базовия лагер “Ачикташ”, който се намира на 3 700 м. надморска височина. Той е и стартовата точка за същинското изкачване. Тримата златичани планират да го проведат в типично алпийски стил – което значи да не ползват чужда помощ и да направят всичко сами. При нужда ще наемат само носачи, и то най-много до височина 4 200 м.

По техни предварителни изчисления тази тяхна авантюра ще им отнеме общо 22 дни – заедно с аклиматизацията и подготовката. Най-вероятно няма да са сами - по същото време се очакват върхът да покоряват планинари от целия свят. Освен всичко друго, в този период местността е и домакин на голям фестивал по парапланеризъм.

Предишното изпитание от подобен ранг за средногорските алпинисти бе през 2006 г., когато Йордан и Николай изкачиха връх Монблан. Той обаче е с около 3 000 м. по-“нисък” от връх Кауфман. Единственото, което засега леко притеснява тримата планински спасители, е финансовият аспект на пътешествието. Всичко около него ще струва общо около 12 000 лв., но за момента на молбите им са откликнали единствено от Ротари Клуб – Пирдоп, както и от фирма “Адмикс” ЕООД с председател Георги Георгиев. Целта на алпинистите е да съберат поне една трета от общата сума чрез дарения от страна на средногорските общини и предприятия. Дори и да не успеят, ще финансират начинанието си със собствени средства.

1 коментар:

Анонимен каза...

Мноого неграмотно написано.
Първо, Ленин не е трети по височина в света.
Второ, намира се не в Казахстан, а на границата между Киргистан и Таджикистан. Части от Памир попадат и в Афганистан и Пакистан.